Litteratur   Literatur

 

51G6abaFoiL._SX312_BO1,204,203,200_.jpg
Sie sprechen deutsch, beherrschen sicher einen Dialekt aber können Sie "habsburgerisch" ?
Tamara Scheer hat in Tagebüchern, Briefen, Feuilletons und Büchern herumgestöbert und das Gefundene in einer unter-haltsamen sowie informativen Form in diesem Buch herausgestellt. 
https://www.amazon.de/Von-Friedensfurien-dalmatinischen-K%C3%BCstenrehen-Habsburgermonarchie/dp/3990501453/ref=tmm_hrd_swatch_0?_encoding=UTF8&qid=1552818884&sr=8-1

20190322_143757_resized - kopi.jpg
Tamara Scheer ist eine österreichische Historikerin.

Scheer studierte Geschichte an der Universität Wien und wurde 2006 bei Bertrand Michael Buchmann mit einer Arbeit über das k.u.k. Kriegsüberwachungsamt im Ersten Weltkrieg zur Dr. phil. promoviert.

Knut Olav Åmås er en norsk forfatter, filosof, redaktør og politiker. Han var fra 16. okt. 2013 til 6. juni 2014 statssekretær i Kulturdepartementet. Fra høsten 2014 over-tok han som direktør i stiftelsen Fritt Ord.
Boken " Wien " er utgitt av Knut Olav Åmås og Knut Åstad Bråten og forteller om sider ved Wien som ikke  er almen kjent.

Peter Franziskus Strassegger er en østerriksk-norsk forfatter og psykolog, oppvokst på Bryne. Han debuterte som forfatter i 2012 med romanen "Stasia" som han ble til-delt Tarjei Vesaas' debutantpris for.

 

Boken "Slutten på flagget vårt" utkom i Cappelen forlag og kan kjøpes i nærmeste bokhandel.

Bernhards romaner og skuespill kretser rundt temaene ensomhet, sykdom og død, men har ofte også et sentralt politisk aspekt. Hans tekster har en høyst original komposisjon. Han utelot fullstendig avsnitt- og kapittelinndelinger, og benyttet seg hyppig av gjentagelser. Gjentakelsen er en av grunnsteinene i den verdenen Bernhards romanfigurer lever i. Setningene har en flytende og musikalsk form, og alt dette gjør at leseren lett blir oppslukt av teksten. Samtidig bidrar hans hang til overdrivelser til at humoren og alvoret i hans historier flettes sammen.

Bernhards sterke kritikk av den østerrikske stat og negative utleveringer av faktiske personer gjorde ham til en omdiskutert og upopulær forfatter i hjemlandet, og han ble flere ganger saksøkt og hans bøker sensurert. I utlandet ble han derimot mottatt som en stor forfatter som mange unnet Nobelprisen. Interessen for Bernhards litteratur har vært økende de siste årene.

Mange av Bernhards bøker er oversatt til norsk i Tanum forlag - forsendelse i løpet av 2-5 dager. Flere av hans skuespill er satt opp på norske scener, blant annet ble Teatermakeren satt opp på Rogaland teater i 1999 og i Oslo i 2004.

LUDWIG WITTGENSTEIN
var sønn av den rike stålprodusenten Karl Wittgenstein, og kom fra en av de rikeste og
mest prominente familiene i Østerrike-Ungarn. Etter å ha gått realskole i Linz (samtidig
med Adolf Hitler, som var født seks dager tidligere), reiste Wittgenstein til den daværende Technische Hochschule i Berlin, der han utdannet seg til ingeniør.

Etter hvert ble han stadig mer interessert i matematiske grunnlagsproblemer og logikk.

Dette var i takt med sterke tendenser i tidens filosofi, for eksempel hos tenkere som Gottlob Frege, Edmund Husserl og ikke minst Bertrand Russell, som Wittgenstein tok kontakt med

i Cambridge i 1911. Russell erkjente umiddelbart Wittgensteins begavelse, men første verdenskrig kom imellom. Wittgenstein tvilte aldri på at England kom til å vinne krigen:

«Den beste rasen i verden kan ikke tape. Vi derimot kan tape, og vil tape.»