Om bildene til prof. Ernst Insam
Som annetsteds bemerket er bildene store, 77,5 cm x 57 cm.  
Dette reflekteres også i malerienes verdi og pris, der kun fire bilder kan erverves via Norsk-Østerriksk Selskap. 
Bildene egner seg derfor som en spesiell gave - det kan være at nye vegger i hjemmet skal dekoreres med et maleri fra Østerrike - kanskje som et stille dokument om familiens opprinnelige herkomst.
Forestående runde festdager i familien. Bryllupsgave. Vi nevner dette, fordi bildene fortjener å bli omtalt med verdighet og ikke bare som en presang under jule-treet.

" Pappas utgangspunkt var vel at han var nyskjerrig på alt levende og alle steder på en abstrakt måte. Han tegnet ikke akkurat som på et fotografi, men ville formidle øyeblikket, følelsen og inntrykket han fikk av det han så...

 

Det var en slags dialog med omgivelsene, der hans utsagn var bildet han hadde laget. 

Mange bilder formidler kjærlighet til motivet eller en positiv glede, overskudd i møte med livets mange slags vendinger." 

Stubaital

er en dalføre i de tirolske alper med et av Østerrikes største fjellmassiver med mange topper over 3000 moh som f. eks. Habicht med 3.277 m o h.

Stubaital har med Schönberg, Mieders, Telfes, Fulpmes og Neustift nærmere 13.000 innbyggere.

De 3 sistnevnte består av mange landsbyer som alle ligger over 900 moh. De innerste tre kommunene består av mange små landsbyer. Samtlige landsbyer i dalen ligger på over 900 moh.

IMG_6685.jpg
Pielachtal

Pielach-elven har sitt utspring nord om Annaberg i en høyde av 976 moh og etter 70 km munner den ut ved Melk i Donau-elven.

"Mostviertel" er et typisk  naturlandskap med mange frukttrer og små skoghold. Meget kjent er "Dirndl`n" dvs. bunadene fra området.

under romertiden hadde elven navnet "Namaris" og historikerne antar at navnet ble overtatt uforandret fra kelterne som var bosatt i området. Elven nevnes første gang 811 under navnet "Bielaha" når keiser Karl den Store ga en presang til klosteret Niederaltaich. ordet er sammensatt det gammeltslaviske ord "bela" som betyr hvit og det bayerske ordet "aha" uttrykket for en liten elv. 

Pielach-elven gjelder i dag som en av Østerrikes reneste elver.

IMG_6680.jpg
Wörthersee

Wörthersee er en innsjø i det sørlige Østerrike og ble formet av isbreer under den siste istiden. Den er 20 km lang og er mellom 1 til 2 km bred.

Sjøen er kjent for sin blågrønne farge, farget av de omkringliggende skogkledde småfjell. 

Sjøen er et meget ettertraktet feriested sommerstid med Velden i vest, Pörtschach, Krumpendorf, Maria Wörth i midten og hovedstaden Klagenfurt i øst.

IMG_6678.jpg
Burgenland
Burgenland er Østerrikes østligste delstat som grenser til Slovakia (Bratislavský kraj), Ungarn (Győr-Moson-Sopron og Vas) og Slovenia, foruten til nabodelstatene Niederösterreich og Steiermark.

Til tross for sin overveiende tyskspråklige befolkning var Burgenland siden 1647 tillagt den ungarske delen av Østerrike-Ungarn. Området har vært tyskspråklig helt siden den tyske koloniseringen på 1300-tallet. Etter oppløsningen av Østerrike-Ungarn etter den første verdenskrig ble området i henhold til Saint-Germain-traktaten tilordnet Østerrike, mens den da språklig blandete byen Ödenburg (ungarsk Sopron), tilfalt Ungarn. Mens omlandet ble tildelt Østerrike med den mindre byen Eisenstadt som delstatens hovedstad.

Navnet (Burgenland = «borgenes land») refererer til distriktene Ödenburg, Eisenburg (ungarsk: Vasvár), Wieselburg (Moson) og Pressburg (Poszoni, som i dag er hovedstaden i SlovakiaBratislava). Pussig nok, ligger ingen de navngitte byene i dagens Burgenland.

IMG_6684.jpg